ONS VERHAAL

When do we call something waste? 

Tell me honestly, what is waste for you? How would you define the concept of 'waste'? Think about all the times you've thrown something away. Was it really necessary to throw that away? Think especially about the times that you threw away something from food, because, for example, the expiry date had passed. This is where the problem we want to tackle begins for us. We want to open the discussion about when we can call something 'waste' and ask ourselves whether 'waste' actually exists. Food waste is a major problem in the world, but certainly also in the Netherlands. Globally, 1/3 of the food produced is thrown away annually - this food never takes a person's mouth. In the Netherlands, much the most wasted food product. Together we throw away 22% of the bread produced every year.  

Het is maar gewoon brood...

Bij Pieke Broodbier zien wij nog waarde in dat brood dat nu weggegooid wordt. Voor ons is het niet 'maar gewoon brood'. Alle voedselstromen hebben een bijzondere combinatie eigenschappen die het mogelijk maken om ze nog te gebruiken, zelfs als de houdbaarheidsdatum iets anders zegt of ze niet meer perfect zijn. Je moet deze bijzondere eigenschappen alleen wel willen zien. Het brood waar wij mee werken is nog helemaal prima, maar mag niet meer verkocht worden. Er is veel werk, energie en grondstoffen gegaan in het maken van brood. Zonde om dan maar 'gewoon' weg te gooien, toch? 

Fine this story, but ... 

At this point you may think, "but what does this story have to do with me? And where is this going? '. Well, we all play a role in food waste. Food waste does not only occur during transport, or in restaurants, or supermarkets, consumers at home can also use it. So you and I can also do something about food waste, because together we waste 32% of the food produced. 

Toen wij in 2018 leerden dat er zo veel voedsel wordt verspild, wilden we daar iets aan doen. We wilden actie ondernemen en laten zien dat voedsel stromen die nu als 'afval' worden bestempeld, zoals het onverkochte brood, wel degelijk nog een waarde kunnen hebben. Brood en bier hebben veel gemeen dus daar zijn we toen mee aan de slag gegaan. Na een tijd experimenteren, hadden we genoeg kennis om een broodbier te brouwen. 

Met Pieke Broodbier willen we mensen bewust maken van het gemak waarmee iets 'afval' wordt genoemd. Deze gewoonte heeft nare consequenties tot gevolg. Prachtige brood stromen worden afgedankt, maar kunnen juist een mooie rol spelen in een nieuw product. We hoeven niet alleen toe te kijken we kunnen ook iets doen.  

Ons eerste broodbier is nu op de markt, maar hier stoppen we zeker niet! We hebben nog genoeg brood om te redden. Dus drink een Pieke Broodbier en help ons de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan.  

Our Mission

Ons verhaal zou niet compleet zijn zonder de missie die er uit voort is gekomen. Heb je de wasbeer op onze flessen al gespot? Wij van Pieke Broodbier zien onszelf als wasberen. Waarom? Omdat wasberen geen afval zien, maar een bron om te overleven. Zij geven afval een waarde door afval te zien als een bron van hun voedingswaarde. Dat is ook precies wat wij doen: anders kijken naar stromen die wij in deze samenleving zo makkelijk als 'afval' bestempelen en de verborgen waardes ervan te ontdekken. Onze missie is daarom ook: Give Waste Value.

Say cheers in our social media!  

And spread the word!